Sol LeWitt

Archief
tot 1 april

Sol LeWitt

Sinds 30 oktober is in het Joods Museum het werk van de Amerikaans-Joodse kunstenaar Sol LeWitt te zien.

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn er een aantal metershoge wall drawings (muurtekeningen) uitgevoerd. Ook zullen sculpturen, werken op papier en archiefmateriaal te zien zijn. LeWitt is een van de grondleggers van conceptuele kunst: de gedachte dat een idee op zichzelf kunst kan zijn. De tentoonstelling gaat in op LeWitts Joodse achtergrond én op zijn bijzondere band met Nederland.

Dit mag je niet missen

Muurtekeningen, kubussen
Sol LeWitt wordt gezien als een grondlegger van zowel conceptuele kunst als van minimal art. Hij vond dat kunst niet noodzakelijkerwijs door de kunstenaar zelf, of überhaupt uitgevoerd hoeft te worden, het idee was kunst op zich.

LeWitt maakte meer dan 1200 wall drawings. Hij schreef daarvoor precieze instructies waarmee anderen ze kunnen uitvoeren. De wall drawings worden voor deze tentoonstelling uitgevoerd door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. De wall drawings bestaan maar tijdelijk, na afloop van de tentoonstelling worden ze overgeschilderd. Voor zijn ruimtelijk werk koos hij kubus als basisvorm. Zijn sculpturen noemde hij structures. Ze bestaan uit witte kubussen in steeds verschillende samenstellingen.

Over Sol LeWitt (1928-2007)
Sol LeWitt was zoon van Joodse immigranten uit Rusland. Hij leidde een seculier leven maar identificeerde zich met zijn Joodse afkomst. Zijn vrouw Carol beschrijft LeWitt als ‘een zeer belijdende niet-gelovige’. In de jaren 80 werd hij lid van een Joodse gemeente, waarvoor hij uiteindelijk een synagoge ontwierp en liet bouwen. Zijn Joodse identiteit komt ook tot uiting in een aantal relatief onbekende projecten, die in de tentoonstelling belicht worden.

Nederland
Nederlandse musea, galeries, verzamelaars en kunstenaars speelden vanaf het begin een belangrijke rol in Sol LeWitts carrière. Zijn eerste overzichtstentoonstelling in Europa werd al in 1970 door het Haags Gemeente Museum georganiseerd. In die periode werkte hij samen met de beroemde Amsterdamse galerie Art & Project. Veel van LeWitts vrienden zijn bekende namen uit de Nederlandse kunstscene in de jaren zeventig, zoals conceptueel kunstenaar Jan Dibbets, curator Enno Develing en de kunstverzamelaars Mia en Martin Visser.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken
bekijk de agenda voor de actuele tentoonstellingen.

Bekijk de actuele agenda

Sol LeWitt. Wall Drawing #391. Tentoonstelling Sol LeWitt, Joods Museum.

-

Foto: Studio Ingmar Swalue Photography

Playground en kijktips voor families
Kom spelen en puzzelen met kunst van Sol in de Playground! Met puzzelstukken van grote muurschilderingen maak je het werk van Sol na of bedenk je iets heel anders. In de weekenden en schoolvakanties zijn er hier speciale tekendagen voor families. Bij de kassa haal je een hand-out met kijktips, waarmee je samen over de tentoonstelling kunt lopen.

Bekijk de kijktips online

Sol LeWitt Playground, Joods Museum

-

Foto: Alison Liu

Soundscapes
Studenten Muziek en Technologie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben soundscapes gemaakt bij Wall Drawing #391, Wall Drawing #780 en Wall Drawings #852 en Wall Drawing #853.

Neem je koptelefoon mee naar het museum voor een geluidsbelevenis bij de wall drawings op zaal!

Mogelijk gemaakt door

Vriendenloterij, Stichting Collectieve Maror-Gelden Nederland,Turing Foundation, Cultuurfonds, Salomon de Jong Stichting, Prof. dr. Herman Musaph Fonds, Jonas Daniël Meijer Fonds, Tim Uppelschoten Fonds, Hans Ham Fonds, Stichting Vrienden van het Joods Cultureel Kwartier.